Het HUIS van Roosendaal


Project Beschrijving

Oppervlak: 4.000 m2,
Architect: Hans van Heeswijk architecten,
Aannemer: Heerkens van Bavel Bouw B.V.
Schilder: van Vonderen Schildersbedrijf
Opdrachtgever: Gemeente Roosendaal
Foto’s: Hans van Heeswijk architecten

 Roosendaal krijgt in 2022 een nieuw HUIS

Het oude stadskantoor wordt omgetoverd een  toegankelijk, transparant en duurzaam HUIS. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we begin 2022 ons nieuw HUIS betrekken. Het HUIS VAN Roosendaal wordt circulair verbouwd.

Circulaire EKOTEX Ecologische wandafwerking 

Het EKOTEX Ecologisch systeem is voor dit project gekozen omdat het naadloos aansloot bij de circulaire en duurzame ambities voor de renovatie van het HUIS van Roosendaal.

De ca. 4.000 m2 wanden zijn voorzien van EKOTEX Ecologisch Glad 9590. Dit zeer duurzame gladde renovlies bestaat voor 80% uit biobased grondstoffen die voor 100% zijn hergebruikt. De overige 20% bestaat uit gerecycled polyester van voormalige PET-flessen. De gebruikte papiervezels zijn voor 100% afkomstig uit oud papier uit eigen land. Het afvalwater wordt gezuiverd door onze eigen zuiveringsinstallatie. Hierdoor is de CO2-emissie van het Ecologisch vlies tot wel 15 x lager dan andere traditionele wandafwerkingen, zoals spack, vinylpapier behang en vinyl behang.

C2C Certified

Het systeem is afgewerkt met een C2C Certified Bronze muurverf van Graphenstone Grafclean, een zeer gezonde en duurzame muurverf met een zeer lage milieu impact. Elke emmer muurverf neemt 5 kg CO2 op. De buitengevels zijn geschilderd met Graphenstone Biosphere een C2C Certified Gold muurverf, speciaal voor buiten. Biosphere neemt ook 5 kg CO2 op per emmer en is luchtzuiverend en bacterie en schimmelbestendig. Biosphere is biologisch circulair en opgedroogde verfresten kunnen gebruikt worden als meststof voor in de tuin of om lanbouwgrond vruchtbaarder te maken, dus “zero waste”. De verpakkingen bestaan uit gerecycled plastic.

Het HUIS van Roosendaal
Het gerenoveerde stadskantoor van de gemeente Roosendaal staat op een prachtige plek aan de rand van het centrum en het groene Mariadal. Het functioneert als centrale plek voor medewerkers van de gemeente en is een plek voor inwoners van Roosendaal om gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen. Het gerenoveerde gebouw was circa 40 jaar oud en gedateerd. Donker en gesloten aan de buitenzijde. Muf, warm en hokkerig aan de binnenzijde. De gemeente wilde dit graag ingrijpend veranderen en het gebouw is getransformeerd naar een open en toegankelijk stadskantoor waar van buitenaf zichtbaar is dat er binnen met plezier gewerkt wordt, waar bezoekers zich welkom voelen, het daglicht genereus binnentreedt en er van binnenuit ruim uitzicht en overzicht is op de omgeving.

Ruimtelijk en uitnodigend
De publiekshal is verplaatst naar de straatzijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar en vindbaar is. De nieuwe publiekshal wordt door een nieuw atrium ruimtelijk verbonden met de boven gelegen
werkvloeren, waardoor het gebouw zich bij het binnenkomen opent en meteen zichtbaar en voelbaar is. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. Vanuit de publiekshal geeft de glazen noordgevel uitzicht op de nieuwe rozentuin in het binnenhof. Op de beletage van de voormalige bestuursvleugel komt een eet-/leescafé, waar medewerkers elkaar ontmoeten, waar ook inwoners van Roosendaal welkom zijn voor een kop koffie of waar ze aan de leestafel de krant kunnen lezen. Op de plek van de huidige publiekshal is een goed geoutilleerd vergadercentrum gerealiseerd. Hierin bevinden zich zowel grote als kleinere ruimtes, te gebruiken door medewerkers, de raadsfracties, de trouwzaal, maar ook voor bijzondere bijeenkomsten. Het gebouw krijgt aan deze zijde een nieuwe entree, waardoor het conferentiecentrum ook gebruikt kan worden als het overige deel van het gebouw gesloten is. Overdag ontstaat er een openbare route door het gebouw.

Flexibel en circulair
Het HUIS van Roosendaal is een voorbeeld voor circulair bouwen. Een heel belangrijke stap hierin was het behoud van het bestaande gebouw. En bij een goede renovatie worden de goede kwaliteiten gekoesterd en alleen dat wat beter kan aangepast. Tijdens de sloopfase is dat wat weg kan voorzichtig verwijderd en verkocht of hergebruikt. Ook dit levert geld op en laat zien hoe de gemeente omgaat met haar materialen. De nieuw toe te passen bouwmaterialen en het nieuwe meubilair voldoen aan de ambities van cradle to cradle. Het HUIS van Roosendaal heeft hiermee een goed gedocumenteerde materiaalopslag, wat in de toekomst gedemonteerd en hergebruikt kan worden, maar wat vooral ook handig is bij het beheer en gebruik van het gebouw.

Duurzaam HUIS

Het Huis is Energie Neutraal en dat betekent energielabel A. Daarnaast zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt (circulair bouwen en slopen). Het HUIS van Roosendaal is verbouwd en gerenoveerd volgens BREEAM-NL kwalificatie Excellent. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving.