Campus Porteum in Lelystad


Project Beschrijving

Oppervlak: 20.000 m2
Architect: Kraaijvanger Architects
Aannemer: Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V.
Schilder: Rosendaal Schildergroep
Foto’s: Fotografie Ronald Tilleman
Opdrachtgever: Porteum

Campus Porteum in Lelystad

Porteum is een gloednieuwe onderwijscampus voor 3.800 leerlingen die bestaat uit zeven kleinere gebouwen: drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw. Het is een groene, duurzame en inspirerende omgeving waar je leert, leeft en samen werkt aan je eigen toekomst en die van de wereld om je heen.

EKOTEX Wandafwerking Ecologisch: SUPERDUURZAAM!!

De ca. 20.000 m2 wanden zijn voorzien van EKOTEX Ecologisch Glad 9590. Dit zeer duurzame gladde renovlies bestaat voor 95% uit biobased grondstoffen die voor 100% zijn hergebruikt. De gebruikte papiervezels zijn voor 100% afkomstig uit oud papier uit eigen land.  Zo worden onze bossen ontzien. Het hergebruikt oud papier wordt door ons in de fabriek verwerkt tot cellulose oftewel papierpulp, de belangrijkste grondstof voor het Ecologisch gladde vlies. Het afvalwater wordt gezuiverd door onze eigen zuiveringsinstallatie. Hierdoor is de CO2-emissie van het Ecologisch vlies tot wel 15 x lager dan andere traditionele wandafwerkingen, zoals spack, vinylpapier behang en vinyl behang.

Groene omgeving

De zeven gebouwen liggen in een ring bij elkaar. In het midden komt een bostuin waar leerlingen en docenten een wandeling kunnen maken. Ook aan de buitenzijde wordt veel aandacht besteed aan groen én er is rekening gehouden met duurzaamheid. “Elk gebouw krijgt een eigen tuin met eigen bomen en struiken. De gebouwen zijn verder energiezuinig ontworpen met zonwerende beglazing, zonwerende rolgordijnen en de daken worden volledig voorzien van zonnepanelen.