Oppervlak: 9.000 m2
Architect: HD Groep | Architectuur
Aannemer: Dura Vermeer
Schilder: van der Heide Vastgoedzorg
Award: NVTG Bouwaward 2016 Care shortstay
Foto’s: Paula Romein Fotografie
Alle wanden van Revalidatielocatie Laurens Intermezzo Zuid aan de Motorstraat in Rotterdam-Zuid zijn afgewerkt met het EKOTEX HYGIENE systeem.
Alle wanden zijn afgewerkt met EKOTEX 9160 glasweefsel behang, een duurzaam gepigmenteerd glasweefsel met een spack structuur, en geschilderd met EKOTEX HYGIENE muurverf, een matte bacteriebestendige schrobvaste muurverf.
Er is voor dit systeem gekozen omdat het zeer sterk en stootvast is, scheuroverbruggend, een rustige uitstraling heeft, brandwerend en volledig vrij is van schadelijke stoffen. Door de afwerking met een bacteriebestendige muurverf wordt extra zorg besteed aan de hygiëne.
In de kamers is gebruik gemaakt van meerdere kleuren, die in een goede harmonie mooi op elkaar aansluiten en zorgen voor een ‘Healing Environment’. Tenslotte is Intermezzo Zuid een revalidatiecentrum waar je onder professionele begeleiding kunt revalideren, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval of ernstige ziekte. Het revalidatiecentrum is een gastvrije en moderne omgeving en de tijdelijke bewoners krijgen een revalidatieprogramma op maat om zo optimaal mogelijk te herstellen.
Intermezzo Zuid beschikt over 160 ruime, moderne éénpersoonskamers. In totaal is er ca. 9.000 m2 EKOTEX glasweefsel aangebracht.
In Laurens Intermezzo Zuid wordt gewerkt aan de ontwikkeling van slimme en duurzame e-zorg. Het is een testlocatie voor een systeem in ontwikkeling dat helpt bij de veiligheid en zelfredzaamheid van de gasten. Dan gaat het bijvoorbeeld om registreren van activiteiten, aanwezigheid en lichaamsfuncties. Het uiteindelijke systeem kan zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten zelf alarmeren in de thuissituatie, maar ook in revalidatiecentra of zorginstellingen. Het ontwikkelen en testen van dit systeem kan mede door een bijdrage van de Europese Unie.
De kwaliteit van de ‘Healing Environment’ van de directe harde stedelijke omgeving is minimaal. Vanuit dit gegeven is het concept van een gebouw met twee ‘gezichten’ ontstaan. Van een harde stedelijke schil, naar een zachte en groene organische binnenwereld.
Groene Tuin
De organische binnenwereld wordt gevormd door het binnenhof, die letterlijk de ‘Groene Tuin’ van het gebouw vorm. Naast oriëntatie- en ontmoetingspunt is de belangrijkste functie de beleving van daglicht in het gebouw. Strategisch zijn op twee plekken daglicht-stroken gesitueerd die het daglicht tot diep in het binnenhof laten doordringen.
Duurzaamheid
In het ontwerp en tijdens de realisatie zijn bewust meerdere duurzame keuzes gemaakt, zoals:
- Het gebouw is flexibel ontworpen, om in de toekomst een functiewijziging mogelijk te maken
- Cradle-to-Cradle materialen toegepast
- Warmte koude opslag t.b.v. duurzame verwarming en koeling van het gebouw
- Natuurlijke ventilatie in stallingsgarage
- Architectonische zonweringsoplossingen
- Daglicht als uitgangspunt in ontwerp t.b.v. comfort en een prettig leefklimaat, maar ook voor het creëren van de optimale “healing environment”
- Visueel contact met buiten, maximale daglichttoetreding
- Plattegrondontwerp gebaseerd op oriëntatie t.o.v. de zon t.b.v. een bij de functie passende beleving en energiebesparing
- Regeling kunstlicht op bewegingsmelders
- Energiezuinige liften
- Nabij gelegen OV-knooppunt (zuidplein), personeel via OV of fiets
- Maximale toegankelijkheid voor veel mogelijke doelgroepen
- Groen interieur, onttrekt CO2 uit gebouw
- Separate warmteregeling in kamers t.b.v. persoonlijk comfort
- Keuze voor binnenstedelijke locatie
- Saneren cq. bouwen op voormalig verontreinigde grond i.p.v. locatie met schone bodem
- Efficiënt grondgebruik: grote dichtheid door maximaal en geoptimaliseerd, multfunctioneel programma op minimale kavel