Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam


Project Beschrijving

Wandoppervlak: 40.000 m2
Architect: Mecanoo
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Schilder: van Vonderen

Het ZMC is ontworpen door Mecanoo uit Delft en staat voor betrouwbare zorg, gastvrijheid en innovatie. Daarvoor was nieuwbouw noodzakelijk. Het nieuwe ZMC is gebouwd rondom de behoefte van de gebruikers en is ontworpen vanuit een ‘healing environment’ voor de patiënt.

Het nieuwe ziekenhuis is gecombineerd met een zorgboulevard. De nieuwbouw, die is gerealiseerd door de BAM, heeft een vloeroppervlak van circa 40.000 m2 en staat op het huidige terrein van het Zaans Medisch Centrum.

Het ZMC beheert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt in een alliantie samen met Vitaal ZorgVast (onderdeel van BAM Bouw en Techniek) het nieuwe ziekenhuis. Een unieke samenwerking is ontstaan met de ontwikkeling, de bouw en het onderhoud voor 25 jaar. Uitgangspunt was duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nog niet eerder werd een samenwerkende partij zo vroeg betrokken. De krachten zijn gebundeld. Kennis en kunde van beide partijen zijn heel vroeg in het proces gebruikt. Dit leverde een slim ontworpen gebouw op waarbij het zorgproces van de patiënt leidend is.

Omdat de BAM naast de nieuwbouw ook verantwoordelijk is voor het 25 jarig onderhoud van het ZMC is er in een vroeg stadium al gekozen voor EKOTEX Wandafwerking afgewerkt met RELIUS CleanCoat10, een speciale zeer goed reinigbare bacteriebestendige coating, die de exploitatiekosten en onderhoudskosten voor het schilderwerk zo laag mogelijk houdt.

De onderhoudscyclus is verlengd door slimme keuzes en hiervoor is doelbewust van het oorspronkelijke bestek afgeweken.

Voor ca. 50.000 m2 wandoppervlak is gekozen de MS-wanden en betonwanden af te werken met EKOTEX 9820 Extra Fijn en deze voor risicogebieden en zeer intensief belaste gebieden een extra beschermlaag te geven met EKOTEX Extra Hygiene.  EKOTEX 9820 is een zwaardere soort, die veel meer trekkracht kan opnemen en zeer stoot- en slijtvast is. Voor alle ruimtes zijn conditiescores vastgesteld volgens NEN 2767 en deze zijn vastgelegd in een 25-jarig onderhoudscontract. Extra Hygiene muurverf is een zijdematte speciale kunststof coating die zeer veel in de zorg, het onderwijs en de levensmiddelensector wordt toegepast. Extra Hygiene muurverf is leverbaar in 2 glansgraden: mat en zijdeglans.