Theater Zuidplein Rotterdam


Project Beschrijving

Oppervlak: 12.500 m2
Architect: De Zwarte Hond
Aannemer:bouwcombinatie Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans)
Schilder: van Vonderen
Foto’s: Scagliola Brakkee
Projectmanagement: Hevo
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

Theater Zuidplein

Het nieuwe Theater Zuidplein te Rotterdam is een absoluut hoogtepunt

De omgeving van Rotterdam Ahoy wordt flink op de schop genomen. Het nieuwe Theater Zuidplein, dat een huiskamer voor de buurt wil worden, is spectaculair.

 Schitterend kleurenspel met EKOTEX Wandafwerking

De binnenwanden zijn voorzien van EKOTEX Wandafwerking Excellent Glad 9190 voor de openbare ruimtes en EKOTEX Excellent Middel 9131 in de kantoren. De entreegevel is voorzien van een semi-transparante aluminium voile die overdag voor een bijzonder lichtspel in het interieur zorgt en ’s avonds voor een feestelijke lichtuitstraling. Samen met de gebruikte kleuren ontstaat een heel harmonieus geheel.

De nieuwe culturele hotspot

Theater Zuidplein is de nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant huisvest het ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Theater Zuidplein maakt deel uit van de gebiedsbrede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid, rondom het Zuidplein en evenementencentrum Ahoy. Hierbij wordt de Gooilandsingel getransformeerd tot een 750 meter lange, groene en autoluwe boulevard en ontstaat een uitnodigende plek om te verblijven, te recreëren, te wonen, te winkelen en van cultuur te genieten.

De entreegevel is voorzien van een semi-transparante aluminium voile die overdag voor een bijzonder lichtspel in het interieur zorgt en ’s avonds voor een feestelijke lichtuitstraling. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het pand en functioneert als een huiskamer voor Rotterdam-Zuid. De grote zaal biedt plaats aan 600 bezoekers.

Sociale ontmoetingsplek

Het theater moet een sociale ontmoetingsplek worden voor alle bewoners. Bewoners die ‘s ochtends binnenlopen voor koffie en een krantje in de aangrenzende bibliotheek, waar wordt voorgelezen en scholieren studeren. Hoe achter de grote glazen achterwand een lunchoptreden wordt gegeven, mensen ’s avonds aanschuiven voor een daghap uit de Wereldkeuken, om daarna een voorstelling in de grote zaal te zien. ‘De deur staat straks de hele dag open.’

Gebiedsontwikkeling Project Hart van Zuid

Onder de naam Hart van Zuid wordt het gebied rond het Zuidplein getransformeerd tot het centrum van Rotterdam-Zuid. Het omvat een nieuw zwemcentrum, het Theater Zuidplein, een busstation, de renovatie van het metrostation en het winkelcentrum, en de herinrichting van de openbare ruimte. Ook wordt er woningbouw gerealiseerd. Een wandelboulevard verbindt straks metrostation Zuidplein met congrescentrum Ahoy, dat wordt verbouwd en uitgebreid met een bioscoop en een hotel. In 2023 moet alles klaar zijn.